Titel: Jufversalva för kor.

Socken/stad: Själevad  By/kvarter: Hörnett

Den bästa om och enklaste jufversalva för kor på bete, bereder hvarje landman lätt, genom att koka sötmjölk med en smula talg under invispande av rågsikt, tills blandningen bildar en tunn välling, hvilken kall påstykes spenarna på kor några dagar innan de utsläppas och hvarje qväll så länge behöfligt är, medan de äro ute. Detta medel användes hvarje vår, och hafva korna då ingen olägenhet af sårspenar. Mera af blandningen beredes ej, än som behöfves för 3 á 4 dagar, då den i längden vill mögla och derför blir oanvändbar.
Att jufren väl aftorkas före mjölkningen säger sig sjelft.

Upptecknad av J. Christiansson i Hörnett.