Titel: Förstgräset.

Meddelare: Änka Sofia Andersson  År: 1917

Socken/stad: Vilhelmina  By/kvarter: Raukasjön

Det var i Klimpen i min ungdom. Två bönder var ihop och grälade emedan den enes kor varit och betat på den andres ängar nere vid ån, strax den kom ut på våren. Min morfar försöke blidka den förorättade och sade: "Inte är väl det där lilla nåntinga att tala om. det växer ju ett sådant gräs nere i ån, att det där inte kommeer att märkas det minsta, då du skall till att slå". Den andre svarade: "Jo det skall jag säga dej, granne! Låt min boskap beta av förstgräset på dina ängar, så skall du få si, vad det gör på din boskap". Han menade, att det skulle ta bort lyckan för den, som rådde om ängarna, så att denne skulle få mindre avkastning av sin boskap, då det i stället skulle bli bättre för motparten.