Titel: Bjäran.

Meddelare: Hustru Anna Erika Ersson  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Båtas

Svärmor mon, hon kunde väl tala om historier om "bjäran". Det var två "fäbojänter", som hittade på at de skulle göra "bjäran". De nystade ett grågarnsnyste tre torsdagskvällar å rad och så och så skar sig, hon som nystat, i vänstra lillfingret och tog ur tre bloddroppar, som hon hade i nystet, och så sa hon: "Du för mig på jorden springer, och jag för dig i helvetet brinner!" I detsamma spratt nystet ur handen och sa: "va ska jag dra?" Jäntan blev så utom sig, att hon skrek till: "Skit drar du!" Och han drog alla kärl fulla med skit åt henne. Hon måste slutligen till prästen för att bli kvitt otyget. Men jag tycker det var nog, att prästen kunde hjälpa henne, så starkt som hon försvurit sig. Och det här lär då verkligen ska vara sant.