Titel: "Bjäran" drar skit.

Meddelare: Hustru Karolina Gerdin  År: 1915

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Björnån

Det var långt uppe i fjällen. En gumma hade gjort "bjäran." Hon gjorde ett nystan av vadmalsrimpor. Så skar hon sig i vänstra lillfingret och dröp tre bloddroppar i nystanet. Sedan satte hon pigan till att gå och kasta ut bjäran och säga till, vad han skulle dra. Hon skulle säga: "Jag önskar att all den dögd (dygd) som idag vore, låge i menne (min) matmors kärne!" Men pigan var elak på matmor och därför sade hon "dynge" i st. f. "dögd." Och bjäran drog bara dynga i kärnan, så att de fick intet smör. Denna historia hörde jag som barn.