Titel: Bjäran.

Meddelare: Änka Elisabet Svanholm  År: 1915

Socken/stad: Ullånger  By/kvarter: Äskja

De hade förr i tiden mycket tal om bjäran. De sade, att de nystade den av stickgarn tre torsdagskvällar å rad, samt så att det blev ett hål i nystanet, varpå man skar sig i vänstra lillfingret och dröp tre bloddroppa i det där hålet. Då blev det ögat, så att bjäran skulle se. Sedan döpte man honom. Då fick han liv, och nu skulle man passa på och säga, vad han skulle dra. Det kunde vara, smör grädda, penningar eller vad som helst. Han stal förstås detta från andra. Då korna förr i tiden fick kvisslor eller sår på spenarna eller juvret, sade de, att de var barasugna. De hördes ha sett både baran och träcken efter honom. Bjäran drog alltid till den gård, där han var gjord. Om nu ägaren flyttade måste den fånga in bjäran och frakta honom i en bytta till den nya platsen, för eljest mistade man honom.

Om man tar "bjäraskit"och kastar den på en eld, som brinner av nio olika slags lövved så skall dess ägarinna vara tvungen komma dit och visa sig, men man får icke tilltala henne eller göra henne något, utan man skall vara nöjd med att få veta, vem det är, som skickat ut trolltyget. Så har de trott gammalt.