Titel: Frammanad "bjäramor".

Meddelare: Förmånstagare Daniel Persson  År: 1917

Socken/stad: Vilhelmina  By/kvarter: Saxnäs

På ett ställe i Åsele var det en smed, som fick tag på bjäradynga. Han hade hört sägas, att om man bränner sådan, skall "bjäramora" (den som rår om bjäran) må komma dit. Han ställde i ordning med detta i smedjan. Någon människa såg han icke komma men väl en annan varelse, vad det nu var för slag. Han slog efter det där med en järnstång och träffade också fast inte dödligt. Snart fick han höra att en gumma i grannskapet, som misstänktes för att ha bjäran, sen samma dagen brutit av sig ena lårbenet. Hon hade varit i smedjan i en annan skepnad, så att det var henne, han slog.