Titel: Timmerdrivaren och de osynlige.

Meddelare: Torpare Erik Johan Sjöström  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Flyggsjö

Det var en gång en timmerdrivare(körare), som bar sig besynnerligt åt i skogen en vinter. Han deltog i kojbygget och anläggandet av basvägen och hade flera huggare i skogen, men han körde inte ner en enda stock om dagarna, utan han satt hemma i kojan och täljde små träkilar till ungefär samma antal för var dag, som de högg timmerstockar åt honom i skogen. De andra timmerkörarna i kojan manade på honom dag för dag att ut och köra, men han svarade att de inte skulle bry sig för den delen. Han skulle nog hinna få ned sitt timmer lika fort som de sitt. Så betalade han dem en summa penningar, för att han skulle ensam få ha basvägen en natt, vilken han än ville. Sist på föret på våren gick han ut i skogen en dag med alla sina små kilar och slog en i var stock, och så sa han till kamraterna, att denna natten ville han disponera vägen ensam. Det höll han inte på få, ty de hade ännu mycket timmer kvar i skogen, och det gick inte köra annat än på nätterna, då det var fruset. Men de måste ju ge med sig, eftersom de förut gått in på detta och tagit betalt därför. Om de hade trott, att han skulle ut och köra den natten, så tog de fel. Han gick och lade sig som vanligt. Men då de på morgonen skulle upp i skogen, var de utan väg. Varenda snöflinga av vägen var bortnött, och t.o.m. att det var en djup ränna i marken. Nere på vattendraget låg allt timret åt den där besynnerlige mannen, men de själva fick en anselig hop timmer liggande kvar i skogen. - Antingen var det "de osynlige" eller och själva "nätjen", som hjälpt honom.