Uppteckning nummer LMV-N1116a

Titel: Rå i sågen

Meddelare: Fabrikör Olov Lindberg  År: 1915

Socken/stad: Skog  By/kvarter: Övered

Här vid liefabriken har det förr i tiden stått en vattensåg. Från början var det en s.k. grovbladsåg, men den gjordes sedan om till "finbladsåg." Nu är den borta, som synes. Det var en allmän tro, att det i den sågen fanns en skyddsande, ett rå, som vakade över att allt skulle gå väl. Det fanns även de, som hade sett detta rå. Det hade skeppnaden av en stor vit kvinna. Likadant har talat varit om en såg som ligger litet längre upp efter ån. De gamla har talat om, att det i de gamla sågarna och kvarnarna var så egendomligt beställt att det en viss tid på natten inte gick ha verket i gång. Envisades man ändå därmed, var det alltid något, som gick sönder eller eljest blev på tok. Sådant omtalas dock icke från den gamla sågen här.