Titel: "Sockenlappen"

Meddelare: Hemmansägare A. Norell  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Skule

Sedan gamla tider har här i socknen alltid funnits en s.k. "sockenlapp." Han har haft till åliggande att kastrera djur, slå ihjäl kattor och hundar och flå dem. Förr i tiden, då man inte åt hästkött, var det "lappen," som slaktade hästarna och flådde dem. Köttet fick han göra med som han ville. Vidare skulle han slå åder. För dessa förrättningar ägde han rätt uppbära en liten betalning kontant, fritt taga ved ur skogarna samt gå omkring med säcken i socknen och "få". Strax före jul var man säker om att sockenlappen kom. Sista sockenlappen lever ännu, men han är gammal och menför, så att han inte kan sköta sysslan, och numera anses det väl icke vara precis vanhedrande att döda en hund eller göra de andra förrättningarna, om man blott kan, fast inte gör man det gärna.