Titel: Fastsatt tjuv

Meddelare: Jonas Sjöberg  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Näs

Det har berättats, att en "sörkörare" kom uppifrån landet med sitt lass och körde utför Anundsjön. Då han kom mitt för kyrkan, spände han från hästen, lämnade lasset nere på sjön och for upp i byn och lånade hus. Folket i gården, där han tog in, sade, att han inte kunde ha lasset stående ute över natten. Någon kunde gå dit och stjäla. Mannen svarade: "Han kan ju försöka. Han skall få stå där, tills jag kommer dit". Så gick de och lade sig. Frampå natten måste "sörkörarn" stiga upp, kläda på sig och gå ned till sitt lass. Där stod en karl, som hade kommit dit för att stjäla, men han hade blivit "fastsatt", så att han inte slapp ur fläcken. Det var mycket kallt den natten, så att han skulle ha frusit ihjäl, om han inte blivit lössläppt. Men att den andre hade känning av, huru det var ställt!