Titel: Köpa tomten och lösa tomt

Meddelare: Arbetare Erik Johan Lindberg  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Högland

Min far hade haft olycka med hästarna; då han nu skulle bygga nytt stall, blev han av Ol. Jakobsson i Storbäck lärd att lägga en silverslant på var och en av de fyra hörnstenarna. Tyckte han sig inte ha råd på fyra slantar, kunde han klyva två. Kronan på slanten skulle vändas upp. Genom detta förfarande skulle "tomten köpas" åt stallet. Han skulle då bo bland hästarna och freda dem för allt ont. Jag vet om andra, som också trott likadant. - I hus där tomten inte tänktes bo, behövde man ej ha slant mer än under ena knuten. I boningshus borde den helst läggas i spisgrunden. Härigenom köpte man av "de underjordiske" läget för huset, så att de icke skulle ofreda dess beboare.