Titel: Gumman Dunder ô grodan

Meddelare: Änka Anna Greta Dunder  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Stenberg

Det var en dag det kom en stor groda och lade sig här utanför min stuga. Det syntes nästan, som hon skulle vara död. Jag skulle just gå bort, då jag fick se henne: "Varför ligger du här? Är du sjuk?" Hon svarade ingenting, men hon tittade så stort på mig. Så gick jag bort och var borta länge. Då jag kom tillbaka, låg hon fortfarande kvar. Då förstod jag, att hon måtte vilja nånting. Jag gick in efter en ren linnetrasa och lade på ryggen åt henne och sade: "Den där får du. Jag förstår, att det är detta du vill ha. Du är väl rådlös för något att linda ditt barn i." Så gick jag in. Om en liten stund tittade jag ut genom fönstret. Då var både grodan och trasan borta. Det var ingen riktig groda utan det var en viterkvinna, som visade sig i denna skepnad. Man kan inte vara nog försiktig med sådana där "fåglar" (grodorna), ty gör man dem illa, kan de hämnas alldeles förfärligt, ifall det är underjordiske.