Titel: Mot utslag i ansiktet

Meddelare: Förmånstagare Daniel Persson  År: 1917

Socken/stad: Vilhelmina  By/kvarter: Saxnäs

Det är väl över 50 år sedan jag såg detta. En liten pojke här i byn hade fått en massa utslag i ansiktet. Så var det en gammal gumma, som hette Vinbergs Kristina, som skulle bota honom. Hon tog mjölsådor i en gryta, tände eld på sådorna och ställde pojken över grytan, så att det fick ryka i ansiktet på honom. Slutligen tog hon av sig kjolen och hängde den om både gossen och grytan, så att röken blev innestängd. Gossens mor ville ge henne en av sina kjolar att användas, men den hördes inte duga. Pojken blev bra.