Titel: Födelsefläcken

Meddelare: Änka Greta Karolina Persdotter  År: 1918

Socken/stad: Ådals-liden  By/kvarter: Moflo

Då jag gick med en av pojkarna, råkade jag till att stöta mig i pannan mot stolpkroken. (Kroken överst på spisstolpen). Jag kom inte ihåg mig utan tog dit med handen. Detta skulle jag inte ha gjort, ty pojken fick en röd födelsefläck i pannan, stor som en femöring. Det skulle ha varit fale obehagligt för honom att gå med den hela sitt liv. Men då var det så lyckligt, att en gumma, som var billingbarn (tvilling), dog. Jag tog den dödes hand, lade den på födelsefläcken och lät den ligga där länge, så att det drog igenom ordentligt, och tänk, att fläcken försvann! Inte med det samma utan en tid efter och så småningom. Det duger ej att försöka ta bort födelesefläckar med vilken dödhand som helst, utan den döde skall vara billingbarn och av motsatt kön.

V