Titel: Har han "gjort henne efter sig?"

Meddelare: Folkskolelärare Johan Emanuel Flodström  År: 1918

Socken/stad: Resele  By/kvarter: Holme

Det är en gammal ful änkling här i trakten, som skall till att gifta sig med en flicka, som han gott kunde vara far till. Så mycket yngre är hon. Det är en ganska allmän tro, att han skall ha, "förgjort" henne. Huru de tro, att han därvid burit sig åt, har jag ej fått reda på. Underligt ser det nog onekligen ut. Gubben är så pass anskrämlig, att t.o.m. hans egna barn har sagt, att de inte kan begripa, att kvinnan vill ha honom. - Det spås emellertid, att "det skall ta slut på kärleken, så fort prästen läst över dem". Den allmänna regeln för sådant är nämligen denna enligt folktron.