Uppteckning nummer LMV-M1462b

Titel: Barn, hon skulle ha haft.

Meddelare: Fiskaränka Märta Sofia Bergner  År: 1915

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Ulvöhamn

Det var ett äkta par på ett ställe, som inte ville ha flera barn än de redan hade och det var visst bara ett par stycken. Därför satte de sig i sinnet att aldrig mera vara ilag på det viset och då fick de förstås inga fler barn. Men då den där hustrun låg för döden såg hon i syne alla de barn, som hon skulle ha haft. De stod uppradade utefter sängen och grät och ville komma upp i sängen till mamma.

I Vibyggerå var det också ett par som kom sams om att göra likadant. De höll sig ett år i sträck, men så skulle de väl en gång vara aldrig så lite go med varandra. Nå - det vart tvillingar, och de lever än. Det hade de för att de skulle ge sig till att vara klokare än Gud.