Titel: Den "klokas" död.

Meddelare: Gästgiverska, Hustru Frida Maria Bylund  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Täfteå

Det är c:a 20 år sedan "Lill Brita", en gammeljänta, dog på fattigstugan nere på Vallen. Hon hade sysslat med allehanda signerier och spådomskonster. När hon nu låg på sitt yttersta, blev det mycket svårt för henne. Det såg ut som hon anfäktades av något styggt, "osynligt". Emellanåt stirrade hon framför sig, skrek än utöver sig, sparkade, slog och fäktade. Det troddes, att hon såg de onda andar, som hon haft till medhjälpare. De kom nu och skulle ta henne.

Samma uppt. även under rubrik: I. Människan. E. Döden och de döda, d. ) "Skrömt" ("Spökerier", "oknytt" efter en död. 1.) Spökerier vid dödsläger och dödsfall.