Titel: Ett par häxor. *)

Meddelare: Hustru Anna Erika Ersson  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Båtas

Nere i Dorotea var det två systrar, som var riktiga trollkärringar. En hette Gunilla och den andra Brita Stina. Gunilla dog året efter jag gick och läste för prästen, De där två brukade gå på gravarna och ta mull, som de använde i sina trollsatser. En julmorgon då kyrkväktaren skulle gå upp i tornet och ringa andra gången, mötte han dem i torntrappan. De blåste ut ljuset för honom, men han hann ändå se, vilka de var. Det påstås att det än i dag skall synas märken efter att de skrapat klockorna. Somliga påstår, att de gnagt på klockorna, men det är väl inte möjligt.

Den där "jon Bär's Gûnnel" var "stygg" förfärligt. Gubben hennes låg sjuk länge, så att Gûnnel blev "less" på att sköta honom. Då tog hon en dag och rent ut gav honom stryk i sängen där han låg. Men då hon skulle till att dö själv, lärde det vara "otröjsamt" (otrevligt, långsamt). Flickan som skötte henne, satt en dag och läste för henne ur bibeln. Då kom där in en "gamm, stor, stygg, okäns gråhunn" och "låg åt" där vid sängen. Jäntan hutade till åt honom, men det brydde han sig inte om. Men då slog hon till honom med bibeln över nosen, och då måste han förstås gå ut.
Då det hade gått om en stund, kom han in igen, och då var det inte möjligt att få ut honom. Han ställde sig med framfötterna på sängbalken och stod och gapade över gumman med tungan hängande ur munnen. Så stod han, ända tills gumman andades ut och var död. Då gick han ut och ingen såg mera till honom. -Det "gatt fell" (måtte väl) vara " n' tytje" själv, som kom i den skepnaden och tog hennes själ.

Medd. ålder omkring 75 år.

*) se uppt. n:r. 1425