Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-M2065

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Forna fattigvårdsförhållanden.

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Torpare J. Ödmark  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Vallen

De behandlade fattighjonen mycket hårt här i socknen förr i tiden. Somliga fick bo i små, usla stugor, som tillhörde rotarna, och sköta sig själva. Då de alls inte kunde sköta om sig, blev de bortauktionerade till de minstbjudande, och av dessa behandlades de ofta sämre än djur. Hos en torpare i Öden hade de löst en gammal orkeslös gumma. Henne hade de i en liten kall kammare. Det säges, att de aldrig var in till henne utan stack till henne maten genom en lucka på väggen. En dag for de allesammans bort, så att gumman var alldeles ensam hemma. Hon hade stigit upp och försökt göra upp eld, mem fumlig som hon var, hade hon fallit omkull och fått eld i sina kläder. Då gårdsfolket sent på kvällen kom hem, fann de henne liggande död på golvet. Hon hade stygga brännsår och hela rummet var fullt med rök.

Det hölls obduktion på den omkomna här i sockenstugan. Jag var med och hjälpte läkaren. Denne var alldeles ursinnig. Han sade, att hon var i det närmaste ihjälsvältad, och det kunde då vem som helst se. Hon var så mager att det inte alls var annat än bara skinn, och ben och mage och tarmar var fullkomligt tomma - var bara rök i dem, som hon dragit i sig. Men någon efterräkning med torparen blev det icke. Det är nu en 25 eller 30 år sedan - inte mera. - På ett ställe hade en fattiggubbe dött i en gård. De tog inte ordentligt mått på kistan, varför hon blev för liten - alldeles för kort. De bröt bara ihop kroppen och formligen trampade ned den i kistan.
Obs!
Gubben berättade vidare självmant samma historia, som är uppteknat under n:r. 2057. Den är sann.




Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


FAMILJ BOSTADSINTERIÖR

BOSTADSHUS ARBETARBOSTAD

HÄRBRE

Vävprov

Glas

Skolplansch