Titel: Från gamla fattigstugan.

Meddelare: Gästgiverska, Hustru Frida Maria Bylund  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Täfteå

Det var en fattigstuguföreståndare här i socknen som hette Åman. Det är väl mer än 20 år sedan han dog. Då ett hjon hade dött, gav han sig knappast tid låta liket kallna, innan han lade det i kistan och fraktade bort det. En gång var det bara ogjort, att han skulle ha lagt en levande i kistan. Det var ett hjon, som hette "Koms-Ante". Gubben var rysligt sjuk, så att man väntade slutet när som helst, men ännu andades han svagt. Åman kom in och fick se honom. "Den här är ju död", sade han. "Nej nog lever han än", svarade ett av hjonen. Men det brydde sig Åman inte om utan tog en kälke och drog efter en kista. De hade sådana på lager i ett hus ett stycke därifrån.

Kommen tillbaka med kistan ville han ha hjälp att lägga Koms-Ante i kistan, men sköterskan sade: "det blir ingenting av det. Gubben är inte död än". "Det får väl vara en stund då", mente Åman, "kistan får stå kvar". Men han fick allt frakta den tillbaka, ty "Koms-Ante" kvicknade till och blev frisk igen. Han levde hela tre år till. En gammal gumma hade dött. Hon var hopdragen och förstelnad av gikt, så att man måste bruka våld på kroppen för att få den så pass rak, att det gick lägga den i kistan. Åman steg med sina knän på gummans för att bryta ner dem. Han gav till ett knyck med påföljd, att den dödes överkropp hastigt reste sig upp mot honom. Då sade han: "Ska du pusse mä (mig) å, ditt fä!". Han lade inte ner stort arbete på svepningen av ett fattighjon - lindade bara om kroppen ett lakan och så i kistan med den. Att tvätta och hyfsa till den döde kom aldrig på fråga.