Titel: Blåsa i vatten.

Meddelare: Torpare Erik Olof Sundin  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Sörgården

Det inträffar någon enda gång, att folk kommer till mig med vatten, då jag är i smedjan, att jag skall blåsa i det med bälgen. Det skall blåsas tre gånger. Om det skall vara riktigt efter gamla reglerna, så skall vattnet tagas ur en källa, som rinner mot norr, och man skall sätta korken i flaskan eller locket på krukan under vatten, så att ingen luft kommer med. Detta vatten användes att tvätta sig med, då man blivit utför "förråkt."

Samma uppt. även under rubrik V. Magi. d.) Magiska medel. 6.) Från källor och andra vattensamlingar.