Titel: Mot gengång - linfrö.

Meddelare: Folkskolelärare Jonas Gerdin  År: 1915

Socken/stad: Häggdånger  By/kvarter: Kyrkäng

Det har förr varit allmän tro här på trakterna, att om en person inte gärna vill lämna livet, skall han efter döden komma tillbaka till sitt hem och "gå igen," och detta har de efterlevande naturligen inte önskat. För att hindra den döde komma igen skall man därför ha sått linfrö efter vägen åt kyrkogården till, då man fraktat bort den döde. Om denne sedan försöker vända tillbaka till gårds, kommer han ej längre än till den plats där de sista linfröna såddes. Det är omkring 30 år sedan en gubbe i Tjärnsjö dog under mindre trevliga omständigheter. Efter honom sådde man linfrö. det vet jag alldeles säkert.