Titel: Att torka potatis

Meddelare: Jon Christiansson

Socken/stad: Själevad  By/kvarter: Hörnett

När man under regnig väderlek, är nödsakad att taga upp potatis ur jorden och lägga in den våt i källaren, så skall man för att få den torr, täcka den med råghalm. Man tager råghalmkärfvar och lägger dem packade intill hvarandra, ett hvarf öfver potatis. Sedan dessa kärfvar dragit till sig vätan så att halmen icke mer kan användas, tages den bort och ett nytt lager deraf lägges i stället, som får ligga en tid till dess potatisen blir alldeles torr. Skulle den ännu vara våt fortfares på samma sätt tredje gången. För att råghalmen må ligga tätare och skrymma mindre, så bindes 3 á 3 band kring hvarje kärfve.

Upptecknad av J. Christiansson i Hörnett.

Denna uppt. upptecknad och meddelad av J. Christiansson.