Titel: "Stäkvisla"

Meddelare: Änka Sofia Andersson  År: 1917

Socken/stad: Vilhelmina  By/kvarter: Raukasjön

För en 40 á 45 år sedan hade de i en gård i agrytsjön nånting, som hette "stä - kvisla". (Av "stä" = stanna eller sätta fast något och "kvisla" = klyka, enkel förgrening. S-et i "kvisla" är ett vässande gomljud). Den var av björk (tror jag) och hade sin plats på en spik i ladugården. (enligt beskrivning hade den detta utseende:)

( Bilden finns att studera i pärmen Levi Johanssons uppteckningar, under Näringarna, med underrubrik Boskapsskötseln, Kons betäckning)
Då de skulle ha en ko till tjuren skulle, denna "apparat" nödvändigt vara med. Den hölls så, att "gagne" (parningsakten) gjordes genom klykan. Då så skett, skulle kon inte "löpa upp", trodde de. (löpa upp"= bli brunstig igen.)

Bild bifogad uppteckningen.