Titel: Kurer åt korna före lösningen.

Meddelare: Hustru Anna Lisa Bylund  År: 1918

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Bredbyn

De hade förr i tiden mycket bestyr med att ge sina kor "kurer", strax innan de löste ut dem på våren. Somliga gjorde detta för att skada grannarnas kor, andra för att skydda sina egna, ifall andras skulle ha fått. Det har sig nämligen på det sättet, att kor, som inte fått en sådan kur, känner lukten från dem, som fått, och då går de och trånar och tvinar. det behövs inte annat härför än vitlök och libbsticka. Somliga personer har varit så otäcka, att de grävt ned starkt luktande ämenen vid andras sommarfähus, och det gör så mycket, att det är nästan omöjligt få in korna där. Allt sådant har sin rot i en stygg avundsamhet människorna emellan. Numera håller denna odygd på försvinna mera, men i forna tider var det alldeles bedrövligt.