Titel: Kvicksilver i kornas klövar.

Meddelare: Orgeltrampare Anders Arnström  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Arnäsvall

De hade stor tro på kvicksilver i forna dagar och somliga anser det nog än i dag ha någon märkvärdig kraft. Jag har själv sett att de borrat hål i bägge klövarna på kornas framfötter, släppt in litet kvicksilver i dessa hål och så stängt till med små träproppar, så att det ej skulle rinna ur. Detta gjordes på vårarna, innan man släppte ut korna på betet. De skulle då vara förvarade både mot olyckor, "förgöring" och "de underjordiska." Men jag tror knappast, att det nu förekommer. Det är då en 30 år sedan jag sist såg så behandlade klövar.