Titel: Då korna vill ligga borta

Meddelare: Folkskolelärare J. Viberg

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Söderfors

Då man är i fäbodarna med kreaturen och korna vill ligga borta, botar man dem sålunda: Då man öst upp den färdigkokade mesosten ur "blanngryta," sköljer man grytan med en vattenslatt och rör i mjöl, så att det blir tjockt som en gröt. Sedan leder man fram skällkon till grytan och ger henne med "blannspaden" en klick av gröten, varefter man leder henne tre gånger runt grytan motsols. Så förfares med alla korna. Då ska de lägga bort sin ovana. - "Blann-gryta" = grytan man kokar vasslan eller som den kallas "blanna." Den står vanligen kringmurad under bar himmel. "Blannspaden"= spaden, som man rör med i "blanna."

Åldersuppgift och fullst. datum saknas på denna uppteckning.