Titel: Hemstädd ko.

Meddelare: Fiskaränka Märta Sofia Bergner  År: 1915

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Ulvöhamn

Vi köpte för länge sedan en ko uppe i byn. Första sommaren vi hade henne, måste vi gå upp i byn nästan varenda kväll och hämta henne. Hon gick dit hon var van förstås. -"Jag slet så mytje falit ont med henne." Men till nästa sommar lärde mig, att jag skulle lägga tre brödbitar av olika slags bröd under vänstra armen och sova med dem där. Så skulle jag ge kon dessa innan jag släppte ut henne på gröngräset om våren. Jag gjorde så och hade aldrig minsta möda och besvär för att hon inte gick hem ordentligt.