Titel: Att "stä in " kreatur.

Meddelare: Smed Jonas Kihlberg

Socken/stad: Hammerdal  By/kvarter: Fyrås

Då man vill ha kreaturen så att de inte går utom ett visst område under sommaren, gör man sålunda: Man läser i salt:
"Du och jag som går i vall, under himlens tak är vi all! Vill du vara mig tro, aå följ mig först i faderns, sonens och den helige andes namn och stanna efter den vidd, som jag giver dig".
Under det man läser detta, skall man röra med en kniv motsols i saltet, varpå man ger det åt kreaturen. Så går man runt omkring det område, inom vilket man vill, att kreaturen skall hålla sig, och räknar stegen upp till hundra och börjar så om från ett och så undan för undan, tills man gått varvet runt.

Fullst. datum samt åldersuppgift saknas.

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:VI_1917. Uppteckningsnr: 1485