Titel: Borttrollade björnar.

Meddelare: Torpare Isak Pettersson  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Sörgården

Jag var med Lapp-Nisse en dag, då han gick här på skogen och "gjorde bort" björnen. Han skulle av varje bonde ha 25 öre och ett kvarter brännvin, och så skulle en karl från varje gård följa honom var sin dag. Han gick i skogens rågång hela vägen omkring här och var stannade han, tog litet brännvin i munnen och spottade ned vid trädrötterna, men det mesta brännvinet sväljde han nog.. Han förbjöd mig nämna björnens namn, för då blev denne arg och rev kreaturen. Jag skulle säga "Stormodiggubben." - Emellertid såg det ut, som skulle det vara nånting med den där bortsättningen, för sedan dess inträffade det inte att björnen rev några kreatur annat än två kalvar för Matts Mattsson, och det troddes bero därpå att han inte gett Lapp-Nisse hans 25-öring och brännvinskvarter. Det var på 1864, som jag följde med honom.