Uppteckning nummer LMV-N762b

Titel: "Jift groden". (Gifta grodor)

Meddelare: Ella Olsson  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Arnäsvall

Man tycker inte om, att grodor hållas mycket vid och i husen. Att få dem därifrån lär vara mycket svårt. Enda säkra medlet skall vara att "jifte bort" dem. Det går så till. Man lägger en kortare bräda över en sten eller stock, så att ena ändan sticker framom något litet - en eller ett par decimeter. På den andra ändan läger man grodan och så slår man med ett tungt föremål på motsatta - kortändan. Nu slungas grodan med väldig fart högt upp i vädret och långt bort. Den grodan skall ej mera komma tillbaka och även de andra ge sig iväg.