Titel: En hund som såg "vittren".

Meddelare: Hustru Fredrika Bäckman  År: 1917

"Hans Pers Stina! i Marsliden talade om, att då hon var barn, hade de i hennes hem en hund, som småpojkarna rivit upp ögonen på, då han var valp, och därför såg den där hunden vittra och annat osynligt. På dagarna förhöll han sig som andra hundar, men då det blev mörkt, blev han alldeles som galen. Det var omöjligt få honom att stanna inne på nätterna. Ute skulle han vara, och där sprang han och skällde ideligen. Ena gången rusade han iväg mot någon osynlig, kunde man anta, var både elak och rädd, andra gånger viftade han på svansen och hoppade upp som då en hund försöker slicka någon i ansiktet. Slutligen måste de ta ihjäl hunden. Stina var säker på, att han såg vittra.