Titel: "Spjälgårdar" o "spjälfiske."

Meddelare: Hemmansägare A. Norell  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Skule

Vid upprepade tillfällen har vi här nere i Skulesjön påträffat lämningar av gamla fångstinrättningar för fisk. Vi kallar de där "spjälgårdar" och fiskesättet hette fordom "spjällfiske". En sådan gård består av en omkr. tio alnar lång landgång, byggd av c:a 4 tum breda, täljda spjälor, så tätt ställda, att fisken ej kan slippa igenom. Där utanför fortsätter samma stängsel i spiral en 5 á 6 varv. I mitten av spiralen var en cirkelrund öppen plats c:a en aln i diameter. Fisken följde landgången och in i spiralen, därifrån han ej hittade ut. Det är nu en 20 år sedan en då 80 årig gubbe här i byn dog. Hans far hade varit med om "spjälfisk", och han hade sagt, att de hade en bräda, som de förde in genom spiralen och sålunda motade fisken längst in, där de tog den men juster eller håv.