Titel: "Hägerister" vid rävfångst.

Meddelare: Fiskare Nils Norberg  År: 1915

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Sandviken

En rävfångare hade skaffat sig "hägerister" (likfett) från kyrkogården och strukit på ena rävaxen för att få bättre lycka. Då han morgonen efter kom och vittjade saxarna satt en gammal, obekant gubbe just i den sax som han bestrukit med "hägeristret". Rävgillraren blev rädd och skyndade hem efter hjälp. Då de kom tillbaka satt där ingen gammal gubbe men väl en svart räv. Den hade nog suttit där första gången fångstmannen var dit, men den hade tett sig för honom som den gubbe, som han tagit "hägeristret" ifrån.