Uppteckning nummer LMV-N194b

Titel: Förstörd fiskeplats.

Meddelare: Paulus Norling  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Våijen

Förr i tiden var det ofantligt gott om fisk här i sjön. Det är en 50 år sedan. Då var vi härifrån gården till Håviken och drog not. I ett enda notkast fick vi så mycket fisk, att båten höll på sjunka. Det blev två hästlass fisk. Men då en av våra grannar fick höra detta, blev han avundsjuk på oss. Det var nog också det värsta stortag i fiske, som jag vet om. -Nå, den där grannen for dit ut en natt och drev ned en massa med störar och troer (stänger) i sjöbotten och böjde dem under vattenbrynet, så att de inte syntes. Det blev alldeles omöjligt dra not där, och ingen har gjort det sedan. En annan granne skaffade sig ett ämne, som han sådde ut tvärt över viken. det glänste som silver nere på bottnen, så att ingen fisk tordes gå över. Det var förfärligt svåra på det viset förr i tiden. De unnade inte varandra nånting.