Titel: Då bössan inte dödar.

Meddelare: Arrendator Axel Olof Edfors  År: 1917

Socken/stad: Frostviken  By/kvarter: Ankarvattnet

Som lillpojke följde jag med far min en dag, då han sköt järpe i liden här på södra sidan vattnet. Det var gott om fågel och de var spaka, men de ville inte dö för skotten utan flög långa stycken fast de var genomskjutna. Bössan "dråp" ( dräpte, dödade), inte. Sånt skall komma därav, att någon "förgjort" bössan, har de trott. Nå, far han satte nytt "stry" (blånsudd) på laddstaken och tog på den sudden blod från en nerfallen fågel och strök bössan invändigt därmed. Sedan trillade järparna ned stendöda, så fort det smällde! Men den fågel, som man tar blod ifrån, skall man akta sig att först ta i, ty eljest verkar inte medlet.