Titel: Han, som skulle hänga sig.

Meddelare: Jonas Ulrik Johansson  År: 1917

Socken/stad: Vilhelmina  By/kvarter: Saxnäs

Lars Jönsson i Laxbäcken hade en längre tid gått och supit och hade blivit rysligt vrång, Bl.a. hotade han ut,att han skulle hänga sig. En dag fick hans söner se, att han ställt i ordning ett rep i kornladan. De skar i repet så att det nätt och jämt hängde ihop, och så lade de sig på lur för att se, huru de skulle gå. Gubben kom, klättrade upp på halmloet, lade snaran om halsen och sa: "Herre, nu kommer jag!" och så sparkade han till och hoppade ut i luften. Snaran brast, och karlen föll handlöst i golvet. Så reste han sig och utropade förtörnad: "Dä här va en jävla tillställning! En människa kan då rakt få fäll ihjäl sej!" Sedan gick han in i stugan, och det hördes aldrig mera till, att han ville hänga sig. Han reste sedan till Amerika, och det är inte länge sedan han dog.