Titel: Den stora fruktan

Meddelare: Födorådstagare Jonas Östlund  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Östergensjö

Det var farligt för människorna förr i tiden att vara till. Beständigt måste de gå och vara rädda för vitra och alla andra onda andemakter. Alltid gällde det för dem att försöka bära sig åt på rätta sättet, så att de ej kom i osåt med andarna. Mot sina granar var de i allmänhet misstänksamma och ändå mer mot främlingar. Så fort man drabbades av sjukdom eller någon annan olycka, var det till att försöka lista ut, vem som rådde för det, och så om möjligt med "signerier" göra den om möjligt ännu mera ont. De fruktade Gud på samma sätt som de gjorde med trollen. Sabbaten höll de långt mera i helgd då än nu, men det var ej mycket att berömma dem för, ty de gjorde det i allmänhet endast av rädlsa för att reta Gud på sig. Det var med dem alldeles som med hedningarna än i dag, och det är inte alls länge, sedan det var så. Vi alla, som nu är gamla, har varenda en mer eller mindre fått känna den där fasan och förskräckelsen.