Titel: Bönderna som renägare

Meddelare: Skräddare Nils Erik Ritzen  År: 1918

Socken/stad: Ådals-liden  By/kvarter: Åsmon

Förmögnare bönder här på trakterna hade förr ofta renar, som lappar skötte om åt dem. Då dessa lappar på vintrarna kom ned från fjällen, skulle man traktera och hedra dem på alla vis. Försummade man något i den vägen, var det fara värt, att ens renar fick "kittelsjuka", som man skämtsamt sade, då man misstänkte lappen för att ha tagit av ens renar och slaktat dem. Den största ära, man kunde bevisa en lapp, var att ta honom till fadder åt sitt barn. Detta skyddade bättre än något annat renarna mot "kittelsjuka". Därav kommer det sig, att många medelålders personer i dessa trakter ha lappar till faddrar.