Uppteckning nummer LMV-N201b

Titel: Nödfoder i Graninge i forna tider.

Meddelare: Arrendator Per Granlöf  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Boviken

Förr i tiden då, det ännu var dåligt med höodlingar, blev folk ofta forlös på vårarna. Då högg vi rönn och körde hem och "skov" (skavde eller snickrade av barken) och stillde korna med det. De smalaste grenarna bröt man av i kortare strumpar och dessa åt korna upp helt och hållet. Getterna fick späda tallgrenar, och de åt upp både bark och barr. Åt fåren tog man granlav. Tidikt på våren, släppte man ut fåren och getterna till ställen, där det växte småtall och ungbjörk, som de fick äta av själva, där det stod.