Titel: Man ser underjordiske-vitterhund

Meddelare: Paulus Norling  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Våijen

Jag var en 17-18 år. Jag och pappa och en syster var borta i "Bränn-änge" och slog. En kväll, strax innan vi skulle gå och lägga oss, fick vi höra en hund skälla borta i ett berg i närheten. Det var en "vitterhund" för han skällde bara tre ord i taget. Pappa sa åt oss, att vi skulle gå in och lägga oss i ladan, och vi skulle inte bli rädd, om vi såg nånting. Om en stund fick vi höra hunden komma närmare ladan, och då vi tittade ut genom en springa i väggen, fick vi se en kvinna komma och gå strax förbi ladan. Hon hade rödrandigt förkläde, alldeles som dalafolk. Efter henne kom i en rad sex stora getter, som allesammans var "drivande vita." Efter dem kom en annan kvinna och sist hunden. Kvinnorna bar var sin mjölkstäva på huvudet. Vi hade hund med oss inne i ladan, och då vitterhunden fick väder av den, kom han rusande mot dörren och skällde argt men bara tre ord i taget. Vi såg de där hela vägen, så länge vi kunde, och långt efteråt hördes hunden skälla.- Ungdomen nu för tiden tror inte, att de underjordiske finnes till, men det man har sett är man tvungen tro.