Titel: Man ser "vittra"

Meddelare: Nils Erik Söderqvist  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Sörgård

Olov Bylund härifrån byn- han är död sedan ett par år-berättade själv det här för mig. Han skulle en afton gå till skogs och plocka bär. Bäst han gick där i skogen, blev där ett allo. Där kom först en kvinna efter vägen. Hon bar på ryggen en säck, som var så lång, att den nästan släpade efter marken. Efter henne kom en helande lång rad kor. De hade skällor och råmade, som kor brukar. Den där kvinnan lockade på dem, och hon hade en sån hög och vacker röst, att det var värre. Bylund kom intet ont ihåg. Han trodde, att det var riktigt folk, men-så försvann de allesammans på ett enda ögonblick, och det blev alldeles dödstyst.-"De hade nog inte sett mej förut, "sade Bylund, "för då hade jag nog sluppit, att de visat sig." Det skulle väl vara "vittra," det där.