Titel: "Lapp-Gertrud."

Meddelare: Landstingsman O.A. Hägglund  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Arnäsvall

Mina föräldrar berättade om en lappkvinna som gick under benämningen "Lapp-Gertrud." Jag minnes henne icke. Hon levde väl så där på 1830 eller 40 talet, och jag skulle nästan tro, att hon var hustru till den beryktade "Lapp-Tommas." Den där Gertrud skulle vara en riktig trollapp. En bonde från Stranne körde en dag förbi henne på vägen. Gertrud ropade åt honom, att hon ville åka med, men han låtsades ej höra utan fortsatte, men han kom inte långt. Hästen tvärstannade, och det var lögn, att han fick den ur fläcken. Gertrud hann därför upp honom. "Vad står du här och väntar på?" frågade hon. "Jag väntar på dej, för att du skall få åka." "Kunde just tro, att du skulle komma på de tankarna," sade Gertrud och satte sig upp, och strax gav sig hästen iväg. Hon hade trollat fast hästen.