Titel: "Lapp-Tommas o bonden kappspå.

Meddelare: Landstingsman O.A. Hägglund  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Arnäsvall

Gimberg i Vika var samtidig med "Lapp-Tommas." De bägge var en gång fulla och grälade med varandra. Tommas blev ond och hotade ut, att han skulle spå Gimberg. Denne sade honom, att han dugde ingenting till i den vägen. Han skulle spå honom i stället. Lappen kastade sig på golvet, sparkade med benen och gjorde till sig på alla sätt, Gimberg likaså. Men då sågs lappen stelna till, och det syntes, som andan skulle gå ut från honom. Då skyndade sig G. ta ett eldkol och kasta i håret på lappen och han sprang upp och sade: "Din spådomsanda är starkare än min. Kära låt den här spådomen gå tillbaka." Det har sagts, att elden råder på all trolldom.