Titel: "Spå-Tommas" spår ihjäl

Meddelare: Hustru Fredrika Edman  År: 1917

Om en gammal lapp, död för länge sedan, som kallades "Spå-Tommas", berättas följande:
Han kom in i en gård "nere i lanne" och ville ha brännvin. De nekade ge honom sådant. Då sade han till dem att gå i fähuset och se efter, huru det stod till med bocken. De gjorde så. Bocken låg på golvet och "skväla", och inom ett par ögonblick var han död. I gården hade de två småflickor. Lappen hotade ut, att det skulle gå likadant med dessa, om han inte fick brännvin. De blev rädda och gav honom. Men sedan han fått några supar, fordrade han, att småflickorna skulle suga på "styggheta" (penis) åt honom. I annat fall skulle han "spå" ihjäl dem. Den mindre flickan förstod inte bättre än hon gjorde det, men den större kunde ej förmås därtill med påföljd, att lappen spådde ihjäl henne. Denna lapp var far till "Spå-Tammas", som lever än och har sitt hemvist åt Dorotea hållet till.