Titel: Förvandlad till björn.

Meddelare: O. Hemström  År: 1917

Socken/stad: Björna  By/kvarter: Hemling

I Anundsjö var det långt tillbaka i tiden en märkvärdig björn, som for där och härjade och rev. De var ute och jagade honom mycket och sköt på honom, men kulorna gjorde honom ingenting. Men så kom han en gång och skulle in genom fönstret i en stuga, gumman i gården fick tag på grynstöten och slog honom i skallen. Då segnade han ihop och var död. Då de flådde honom, hittade de under huden på honom ett lappbälte. Det var en lapp, som förvandlat sig till en björn och friat sig för kulor och andra vanliga vapen, men grynstöten hade han inte kommit ihåg.