Titel: Trollskott.

Meddelare: Änka Ingrid Margreta Lögdberg  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Graningebruk

På Bastuhöjden hos Isak Blom, hade de mistat tio kronor! De trodde, att det var närmaste granne, som tagit dem. Nu var gumman trollkunnig, hon. Hon tog sonhustrun sin till hjälp, då hon skulle skicka "trollskottet" på den, som stulit pengarna. De hade tagit ett ägg, hållit det över en gryta, som de hade hängande över elden. Så band de om det med ett snöre och drog av ägget. Då det gick sönder, blev det en stark smäll. Den, som skulle träffas av skottet, gick ute på åkern och dikade, men inte gjorde det honom något. -Nu hade sonen i gården, han som var gift med trollkvinnans sonhustru, farit ned till Bruket. Han fick trollskottet över sig här strax nerom kyrkan, ty det var han, som stulit pengarna. Han dog också härav. Änkan efter honom gifte om sig med en, som hette Holstensson, och det är av honom själv jag hört detta berättas. Det är nu 56 år sedan det skedde. Jag minnes mycket väl, då de kom med det där liket, men jag visste inte då, huru det hängde ihop med hela ritningen.