Uppteckning nummer LMV-S1458a

Titel: Arbete på lördagskvällen o jättarna.

Meddelare: Fiskare Erik Daniel Sundlöf  År: 1915

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Ulvöhamn

På ett ställe var det en bonde, som hade ovanan att vara ute och arbeta tills sent på lördagskvällarna. En sådan kväll hölls han och slog på en myra som låg mellan två berg. I vartdera berget bodde en jätte. Jättarna ville ha lugnt sedan det blev kväll. Därför ropade den ene till den andre: "Hi ho, Hammar i Hålle!" -Vad vill du, min dundrade skalle?" frågade denne. "Jag vill låna storkitteln din; Jag skall kok långbena hans Nisse, som går på änga (ängen) sent om lördagskvälla." Då blev bonden rädd och sprang hem och han aktade sig för att vara ute och slå på lördagskvällarna. -Enligt en annan uppgift skulle det vara grannarna i byn, som hade spelat jättar och skrämt hem bonden.