Titel: Digerdöden

Meddelare: Hemmansägare A. Norell  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Skule

Då digerdöden gick dog en stor del av befolkningen här på trakterna, efter vad sägnerna omtalat. Strax efteråt var det på en gård i Berg i Vibyggerå två bröder. De drog lott om vem av dem, som skulle få gården. Den, som blev utan tog sin ränsel på ryggen och vandrade norröver Skulesskogen. Då han kom hit till Skule, påträffade han en gård, som stod öde. Den tog han i besittning och ingen kom och gjorde anspråk på den, utan han fick behålla den. Det säges, att det är samma släkt, som efter far, som innehaft denna gård ända tills på 1890-talet, då den såldes.