Titel: Jordagods.

Meddelare: Änka Johanna Sundström  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Häggvik

Om man på midsommarnatt får se ett s.k. "selvskre" så vet man, att det på den platsen finnes en skatt nedgrävd. Det har varit en gammal tro, att det är lapparna, som grävt ned dessa skatter, och de osynlige har blivit herrar över det och de vill inte släppa det. Då man når kitteln eller skrinet förvänder de synen på en så att handtagen ser ut som oxhorn. Ävenså förvänder de synen på en så att att man får se att det är t.ex. att gården brinner. Det berättas att de gammalt höll på gräva efter en skatt i Näsmulla mellan Näs och Näsänget. Då de fick se öronen på penningkitteln, blev de varse, att Näsbyn brann. De blev utom sig och sprang upp ur gropen. Då var det ingen eldsvåda i byn. Men kitteln hade sjunkit och de kunde aldrig mera nå den.